Op 8 oktober komen ouderen, professionals en beleidsmakers samen in het provinciehuis in Zwolle. Tijdens deze Regiotour Drenthe/Overijssel staan verschillende thema's op het programma en worden de kansen, uitdagingen en ontwikkelingen uit de regio besproken.
Karin Kalverboer, directeur van het ZIF en coördinator van Platform Pouwer is dagvoorzitter. Gedeputeerden Roy de Witte (Provincie Overijssel) en Hans Kuipers (Provincie Drenthe) gaan in gesprek over regionale en landelijke kansen en uitdagingen.
Centraal staat de derde levensfase 'het geschenk van de eeuw'. De beste manier om langer thuis te blijven is om langer vitaal te blijven. Maar wat houdt mensen vitaal? Drie waarden zijn daarbij van essentieel belang: autonomie, verbondenheid en ertoe doen. Het aantal mensen dat vitaal is en de pensioengerechtigde leeftijd heeft bereikt groeit snel. Vitalo’s worden ze ook wel genoemd. In deze talkshow wordt uiteengezet hoe andere keuzes rond wonen (meer co-wonen en geclusterd wonen) en andere keuzes rond betaald en onbetaald werk (meer flexibiliteit in inzet en meer variëteit van rollen) vitalo’s kan helpen om vitaal te blijven. De inrichting van de derde levensfase bepaalt immers hoe snel de vierde fase (met meer kwetsbaarheid en afhankelijkheid) aanbreekt en hoe die vierde fase eruit ziet.
Pieter Hilhorst, verantwoordelijk raadslid voor het advies ‘De derde levensfase: het geschenk van de eeuw’, Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) zal hierbij aan het woord zijn.
Welke uitdagingen en kansen zien de ouderen in de regio? Karin Kalverboer gaat in gesprek met vijf ouderen uit de Ouderendelegatie rond een aantal dilemma’s. Vervolgens zal Cees Hesse, voorzitter Dorpsbelang Vledder en initiator en uitvoerder van het project De Borgstee in Vledder aan het woord zijn. De Borgstee is een woonzorgcentrum In Vledder dat op verzoek van én met inspraak van de dorpsgemeenschap is gebouwd. In dit woonzorgcentrum zijn verschillende woonvormen die bouwkundig en installatie technisch zijn afgestemd op de woon/zorg behoefte van de oudere. De inwoners zijn als vrijwilliger nauw betrokken bij de hulpverlening. Ze maken in feite deel uit van het zorgteam. De dorpsgemeenschap is door obligatieleningen lid van de coöperatie. Een inspirerend verhaal uit de praktijk voor en door ouderen.
Vervolgens zullen ouderen en jongeren uit de regio inspirerende pitches houden over (sociale) innovaties in de regio,
Het middagdeel van de Regiotour Drenthe/Overijssel staat in het teken van drie rondes met sessies over onder andere zorg, leiderschap, eenzaamheid, preventie, positieve gezondheid, wonen en leefomgeving. Tussendoor is er tijd voor netwerken en het bezoeken van de informatiemarkten.
Aanmelden?
Geïnteresseerd en wilt u ook deelnemen aan de Regiotour Drenthe/Overijssel? Ga dan naar deze website en meld u aan!