Samen met ervaringsdeskundigen de kloof dichten

Wat is de impact van energiearmoede op de gezondheid? Dat onderzochten wij samen met Sterk uit Armoede. Lees in de zojuist verschenen publicatie meer!

Icon23-05-2024 Nieuws
Samen met ervaringsdeskundigen de kloof dichten

Armoede is een veelkoppig monster

De energiekosten zijn de afgelopen jaren enorm gestegen en dat leidt tot kansenongelijkheid op diverse gebieden. Maar wat heeft dat met gezondheid te maken? Armoede is een veelkoppig monster en heeft impact op heel veel levensgebieden waaronder je gezondheid. De energiecrisis heeft de zorgen van veel mensen die in armoede leven, vergoot. Want energiearmoede is niet alleen van invloed op de temperatuur in huis, maar heeft ook gevolgen voor heel veel andere zaken. Mensen worden ziek: door kou, vochtigheid in huis, voortdurende stress, sociaal isolement en zorgen over je dagelijks levensonderhoud. Energiearmoede leidt tot nog meer onvermogen om grip te krijgen op een betere levenssituatie in al zijn facetten. Mensen die in armoede leven zijn om allerlei redenen steeds minder in staat hun situatie te veranderen, terwijl vertrouwen en eigen regie zo belangrijk zijn.

Sterk uit Armoede en het Zorg Innovatie Forum voerden samen de verkenning ‘Grip op (energie)armoede’ uit. Energiearmoede is zoveel meer dan alleen de energie niet kunnen betalen. De  expertise en verhalen van ervaringsdeskundigen speelden hierin een grote rol. Zij zijn nodig om een brug te slaan, mensen te bereiken en samen met hen kloven te dichten tussen behoeften en het daarbij passende aanbod. Het gaat om maatwerk om weer grip te krijgen op de situatie. 

Lees in deze publicatie meer over de ervaring van mensen die (energie)armoede kennen, wat er volgens hen nodig is, en hoe beleid hierbij aansluit.

“Als alleenstaande moeder had ik door de energiearmoede altijd de angst om bij te moeten betalen. Die angst zorgde dagelijks voor stress. Ik kwam in een overlevingsmodus terecht en leefde bij de dag." - Annamaria Evers, ervaringsdeskundige generatiearmoede en sociale uitsluiting.

Bekijk hier de publicatie



Deze publicatie is het eindproduct van het project Grip op (energie)armoede, dat het Zorg Innovatie Forum en Sterk uit Armoede samen hebben uitgevoerd. Dit project werd gefinancierd door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Deel dit artikel

Meer nieuws

Raad van Ouderen publiceert twee adviezen over participatie van ouderen

Raad van Ouderen publiceert twee adviezen over participatie van ouderen

Lees hier alles over de nieuwste adviezen van de Raad van Ouderen die op 7 oktober zijn aangeboden aan de staatssecretaris van VWS Vicky Maeijer. ..

Verder lezen
Initiatiefnemers Wedde dat 't Luk benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau tijdens viering 10-jarig bestaan

Initiatiefnemers Wedde dat 't Luk benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau tijdens viering 10-jarig bestaan

Hans en Goretta Berg uit Wedde zijn op 12 oktober benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Lees meer in dit artikel!  ..

Verder lezen
De Veenkoloniën op bezoek in Den Haag

De Veenkoloniën op bezoek in Den Haag

Op donderdag 5 september bezocht een delegatie van Kans voor de Veenkoloniën en Kracht van de Veenkoloniën het ministerie van VWS en de Tweede Kamer in Den Haag. Lees hier meer over dat bezoek!..

Verder lezen
Icon