De Veenkoloniën op bezoek in Den Haag

Op donderdag 5 september bezocht een delegatie van Kans voor de Veenkoloniën en Kracht van de Veenkoloniën het ministerie van VWS en de Tweede Kamer in Den Haag. Lees hier meer over dat bezoek!

Icon06-09-2024 Nieuws
De Veenkoloniën op bezoek in Den Haag

Betrokken inwoners, bestuurders en programmaleiders deelden in een goed overleg de opbrengsten van negen jaar Kans voor de Veenkoloniën! Bij het Ministerie van VWS gaven we een presentatie over de lessen van negen jaar Kans voor de Veenkoloniën. Programmaleider René van der Most beschreef hoe de aanpak vanaf het allereerste begin is vormgegeven en zette de acht sleutels die aangeven wat nodig is om gezondheidsachterstanden écht aan te pakken uiteen. Deze acht sleutels kent u wellicht uit het manifest van Kans voor de Veenkoloniën ‘Van kans naar kracht’, dat u hier kunt lezen! 

De rode draad in het verhaal voor het Ministerie van VWS was de invulling van bewonersparticipatie. We zien daarbij nog steeds een kloof tussen leef -en systeemwereld, die elkaar lang niet altijd weten te vinden. Roelof Dilling, voorzitter van Kracht van de Veenkoloniën en Joke Bakker, initiatiefnemer van de Bewonersraad, schetsten de barrières die zij tegen zijn gekomen en hoe hier mee om te gaan. Emeritus hoogleraar en wetenschappelijk adviseur van Kans voor de Veenkoloniën Gerjan Navis benoemde aan de hand van de stelling dat: ‘de kracht van onderop de zorg uit de brand kan helpen’. De presentatie werd goed ontvangen en riep bij de ambtenaren naast een beeld van herkenning het besef op dat bewoners eigenlijk meer betrokken moeten worden bij het maken van beleid.

De Veenkoloniën op bezoek in Den Haag foto 2

Naast deze presentatie brachten we een bezoek aan de Tweede Kamer. Tijdens een inspirerend gesprek werd Daniëlle Janssen, kamerlid van NSC, bijgepraat over de ervaringen in de Veenkoloniën en nam zij het boekje “Op eigen kracht vooruit in de Veenkoloniën”. Dit boekje dat op de afsluitende conferentie van Kans voor de Veenkoloniën gelanceerd werd, kunt u hier ook online lezen. Volgens Daniëlle Jansen kwam het bezoek op het juiste moment omdat het verkleinen van gezondheidsverschillen (weer) bij de kamer in beeld is. Er zijn mooie afspraken gemaakt voor een werkbezoek van een afvaardiging aan bewonersinitiatieven in het Noorden. Het Zorg Innovatie Forum zal deze bezoeken gaan faciliteren. Alle betrokkenen kijken terug op een mooie dag en kijken uit naar het bezoek!

De Veenkoloniën op bezoek in Den Haag foto 3
Deel dit artikel

Meer nieuws

"Innoveren doe je samen"

Lees in dit interview met Karin Kalverboer en René van der Most meer over luisteren naar en samenwerken met inwoners!..

Verder lezen
Samen verbonden met 'Ubuntu'

Samen verbonden met 'Ubuntu'

Verbondenheid is belangrijk! Maar hoe doe je dat in een veranderend speelveld met nieuwe samenwerkingsvormen tussen formele en informele zorg? Daar gingen deelnemers mee aan de slag op 21 juni. Lee..

Verder lezen
Samen met ervaringsdeskundigen de kloof dichten

Samen met ervaringsdeskundigen de kloof dichten

Wat is de impact van energiearmoede op de gezondheid? Dat onderzochten wij samen met Sterk uit Armoede. Lees in de zojuist verschenen publicatie meer!..

Verder lezen
Icon